A. Užkalnio pamėgtieji kiauliškieji skrečingai

Pigi Keulė sulaukė išskirtinio dėmesio ir džiaugiasi skaitytojams lietuvių kalba pristatydama dar vieną vakarietišką skanėstą! Tuos mums rekomanduoja rašytojas Andrius Užkalnis, kuris yra žinomas savo bestseleriais ir gurmaniškai reikliu požiūriu į maistą – ne paslaptis, kodėl jis yra toks didis ir didelis:)

Linkime visiems skanaus apetito ir tikėkimės, kad sumanūs verslininkai netruks pasirūpinti, Mr. Porky skrečingus atsirasiąnt ir lietuviškų parduotuvių lentynose!


Spirgų traškučiai, arba skrečingai, arba kiaulienos nuokrapštos: keulystės grynuolis

Atėjo laikas dar vienam delikatesui, nelabai žinomam beigi kartais nesuprastam.

Tai kiaulienos skūros gabaliukai, kepti su riebalų sluoksniu, tokie baisiai traškūs dideli spirgai, išdžiovinti ir užsūdyti, ir siūlomi mažuose maišiukuose Anglijoje beigi kitose angliškai kalbančiose šalyse, kaip antai Australija, Naujoji Zelandija ar Jungtinės Amerikos Valstijos.

Britanijoje šie skanumynai vadinami „pork scratchings„, kiaulienos nuokrapštos, Amerikoje – „pork rinds“ arba „cracklings„, ir visa tai yra iš esmės tie patys spirgai, kuriuos mes, lietuviai, mėgstame prie cepelinų ir dar su grietine, tik kad šitie yra ženkliai didesni.

Traškučius valgo aludėse prie šalto alaus, bet jų galima nusipirkti ir maisto prekių parduotuvėse (sudėti prie bulvių ir kukurūzų traškučių), kur jie kainuoja apie £0.65 (t.y., mažiau 3 litų) už pakelį. Visuomeninio girdymo įstaigoje turbūt kainuos gal dvigubai tiek.

Nepaisant to, kad tai iš esmės yra džiovintas ir sūdytas lašinys, sveikatai didelio pavojaus, specialistų nuomone, nekelia: svoris nedidelis (dažnai maišelyje vos 35-45 gramai, rečiau 100 g.), o ir riebalų beveik pusė – neprisotintieji, tai yra, tie gerieji. O išvis pagal svorį riebalų panašiai, kaip bulvių traškučiuose, tik pastarųjų suvalgoma žymiai daugiau. Skrečingai yra labai stipraus skonio, kramtyti juos nelengva, ir daug jų nesurysi.

Tradiciškai geriausiais laikomi kiaulienos spirgų traškučiai „Juodojo krašto“ (Black Country), prie Birmingemo ir Vulverhemtono, kur kažkada buvo daug anglies kasyklų. Todėl čia žmonės buvo juodais veidais. Čia nuo seno – paprastas kraštas, paprastos darbo žmonių aludės, ir prie alaus – paprasti kiaulienos spirgai.

Andrius Užkalnis

Share

5 524 thoughts on “A. Užkalnio pamėgtieji kiauliškieji skrečingai”

  1. O tai kaip tos skūros kur matau kartais parduotuvėse plastikiniuose bokaluose? atrodo būtent taip kaip aprašei. Bet ranka nekilo jų pirkti tai skonio nežinau. P.S. to gėrio esu matės mėsos skyriuose IKI parduotuvėse.

  2. Skrečingų paslaptis

    Jie – traškūs, sūrūs ir kvepia rūkyta mėsa. Andriaus Užkalnio aprašyti angliškieji Skrečingai, Autoriaus pavadinti nuokrapštomis, yra papraščiausi džiovinti spirgai, kuriuos išmanusis Mr. Porky pagardino jūros druska ir pačirškino aliejuje. Kiauliškų patiekalų ir alaus mėgėjai netruks įvertinti Skrečingų skonį ir užburiantį ritualą, kuris, tarsi semkių gliaudymas, prikausto gardžios užkandos žinovus…
    Kaip įprasta, angliškieji Skrečingai Lietuvą, kol kas, pasiekia kontrabandos keliais, nes Užkalnio atrastas nepakartojamas pupos dydžio spirgų skonis kala tiesiai į klyną visiems nusibodusiems čipsams!

Comments are closed.