Rietavo veterinarinė sanitarija nepajėgi utilizuoti šimtų tūkstančių kiaulių

Kiaulių maras Lietuvoje

Rietavo veterinarinė sanitarija nepajėgi utilizuoti šimtų tūkstančių kiaulių

Šiemet Lietuva grasina Europai nuosavu kiaulių maro štamu, kuris jau užkrėtė per 23 tūkst. galvijų Panevėžio ir Jonavos apylinkių fermose. Veterinoriai neatmeta, kad tai gali būti sąmokslas!

Masinė psichozė dėl mirtino užkarto, kuris, su žmogaus pagalba, guldo bandas gyvulių nuo Lietuvos ritasi per Europą. „Maxima“ sunerimusi, kaip ir ūkininkai, nežinantys, kaip elgtis tokioje situacijoje, kai stoja visa prekyba, kiaulininkystė ir visuomenėje plinta nepasitikėjimas…

Kaip mirštama nuo kiaulių maro

Ta liga, pasak veterinorių, turi ridoviruso ir poxiviruso savybių.  Paprastai virusas įisisiautėja per dviejų savaičių inkubacinį periodą. Kiaulių maras pasireiškia klinikiniais požymiais: svorio netekimu, temperatūros svyravimais, kvėpavimo takų uždegimais, nekrozėmis odoje, odos, artritais.

Temperatūra pakyla iki 40.5-42 ° C, per dvi – tris dienas išsivysto ankstyva leukopenija ir trombocitopenija, apie ausis, uodegą, galūnių distalinę dalį, pilvą bei krūtinę parausta oda, vystosi anoreksija, cianozė, sutrinka koordinacija. Šio simptomai pasireiškia per 24-48 valandas iki mirties.

Skrandyje, kepenyse ir limfiniuose mazguose srūva vidinis kraujavimas, atsiranda taškinės kraujosruvos inkstų žievėje, kaulų čiulpuose ir inkstuose.

Dar kiaulių marą galima nustatyti iš padidėjusio pulso ir kvėpavimo dažnio, vėmimo ir viduriavimo su krauju. Užsikrėtę kiaulių maru, gyvuliai išgyvena nuo savaitės iki trijų. Mirtingumas – šimtaprocentinis.

Utilizuoti nedelsiant

Baimindamiesi, kad kiaulių maro užkratas žaibiškai neišplistų po kontinentą, Lietuvos veterinoriai paskubomis imasi taisyti padėtį. Vyriausiasis jųjų – Jonas Milius – neatmeta, kad kiaulių maras galėjo būti sukeltas tyčia, o kiaulių augytojai, mėsos perdirbinėtojai ir pardavinėtojai susiėmę už galvų – tai smūgis visam ūkio sektoriui!

Užkratas plinta žaibiškai per tiesioginį kontaktą tarp sergančiųjų, netiesiogiai – šeriant šiukšlėmis, kurių sudėtyje yra užkrėsta mėsa. Kiaulių marą platina ir erkių gentis – Ornithodoros, infekcija bujoja patalpose, transporto priemonėmis ir kimba ant drabužių.

Čia matome, kad žmonės nesugalvojo kitokios išeities, kaip masinis kiaulių genocidas, nesvarbu, ar tos užkrėstos, ar dar gali užsikrėsti, parduotos, užstatytos, košerinės ar mėsinės – mėsininkystės sektorius išgyvena tikrą šoką!

Dar matome dokumentinį filmą, katras ne tai, kad N-18, bet apskritai nesuvokiamas sveiku protu! Be bajerio! Tikrai nerekomenduojama žiūrėti iki galo, bet žinoti apie tai reikia (atsiuntė Rabinovičius)

httpv://www.youtube.com/watch?v=lVw55Mg3rLw

Share

Comments are closed.