Čenakai pagal Beatą Nicholson

Aš jau seniai audžiu mintį, kad kaip būtų smagu parsigabenti man iš LT į UK tuos čenakus. Stovi jie mano tėvo virtuvėje užkišti kažkur, ir šiaip, manau, daugumos LT gyventojų virtuvėse yra kažkur užkišti, ar ant spintelės viršaus išrikiuoti tie moliniai indeliai. Bet bėda ta, kad mano virtuvė tai negali sutalpinti visų mano užmanymu ir taip burnoju, kai krenta viskas iš spintelių ir skundžiuosi, kaip niekas netelpa…
ir dabar, būdama pas tėtį savo Kėdainiuose, ištraukiau tuos molinius indukus iš spintelės užkaborio, nušluoščiau dulkes ir panaudojau pagal paskirtį, – ne dulkes rinkti, o maistą troškinti. Skanumas neišpasakytas. Taip molio inidelyje lėtai ir gardžiai viskas pasiruošia, kad nieko gardžiau ir nesugalvosi. Kaip tik aptikau šaldiklyje juostą šonkauliukų, prasiėjau pro daržą ir sodą, – ir vualia.
Viskas elementaru: mėsa ant dugno, ir paskui daržovės ant viršaus. Aš tik svogūnus pakepinau, ištroškinau su obuoliais ir kmynais, paskui šaukštą miltų įdėjau ir tos košės ant mėsos užkroviau. Nes taip tos sultys, kurios susikaupia viskam troškinantis, pavirsta į tokį ne labai tirštą, bet labai malonų padažą.

6 čenakams:
juosta mėsingų šonkauliukų (apie 1kg )
4 nedideli svogūnai
4 nedideli obuoliai
1 kupinas šaukštas miltų
4 morkos
5 bulves
saliero lapkočių truputį
kmynų šaukštas
druskos, pipirų, aliejaus

Svogūnus supjaustyti riekelėm ir pakepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus, kad suminkštėtų. Obuolius nulupti ir sutarkuoti. Dėti prie svogūnų į keptuvę ir patroškinti viską, kad suminkštėtų, tada dėti druskos ir kmynų nepagailėti beigi pipirų. Dabar į keptuvę dėti kupiną šaukštą miltų ir sutirštinti viską į tokią košelę beveik.
Į čenako dugną dėti keletą šonkauliukų, ant viršaus dėti šaukštą svogūnų, obuolių, kmynų košelės, supjaustyti morką ir ją gražiai sudėti, tada ant viršaus bulvių riekelių ir saliero stiebelį įterpti, pabarstyti druską, pipirais ir užpilti apie 50-80ml vištienos sultinio arba vandens. taip visus puodelius prikimšti ir statyti į orkaitę 180C, bent jau 1,5 val…
Skanumėlis, tikrai reikės susiorganizuoti tuos čenakus. Tiesa lacruse daro tokius nedidelius individualius troškinių puodelius, bet kažkaip man norisi molio…
taip kad – traukit čenakus iš kampų ir grūskite į juos, ką turit ir kas skanu..
p.s. menkas pastebejimas man tas žodis pats čanachai yra labai keistas, gal kas žino jo kilmę? nes kažkoks keistas žodelis…skamba kaip kokia mafijos gauja, lyg kokie Henytės sėbrai o ne moliniai puodukai būtų….

Share

5 289 thoughts on “Čenakai pagal Beatą Nicholson”

  1. Nuostabu! Tiesiog galima kaskart ruošti vis kitokius čanachus, ir įdomiau, ir kūrybingiau gaunasi. Tiesa, ar „Sode“ vis dar tokie pat – kopustiniai – čenakai?

Comments are closed.