Kai vasario 2 d. visoje Amerikoje užverda didžiulės futbolo Super Bowl varžybos, Detroito lietuvis Juozas Vaičiūnas pakvietė lietuvius ir palaikančiuosius visame pasaulyje susėsti prie cepelinais garuojančio stalo: namuose, svečiuose ar restoranuose.

Pasitelkęs socialinį tinklą facebook.com, Juozas tiek plačiai išpopuliarino lietuvybės idėją pasaulyje, kad jo paskelbtą Pasaulio cepelinų dieną (Wordl Zep Day / Super Bowl Sunday) palaiko šimtai lietuvių ir užsieniečių, prisijungia lietuviškos užkandinės iš tolimiausių kraštų – nuo Amerikos, per salas ir Europą – iki pat Australijos.
Pirmieji Lietuvoje savo virtuvės cepelinais pasigyrė „Bernelių užeiga”, o legendinis „Šnekutis” patikino, kad pas jį cepakai kiekvieną dieną gardžiausi. Pasaulio cepelinų dieną palaimino ir vienas lietuviškos blogosferos korifėjų – Blogeris Zeppelinus, pareiškęs, kad „Cepelinų diena yra puikus užmanymas!”
Šiemet pirmą kartą Pasaulio cepelinų diena, paskleidė lietuviškų patiekalų garą plačiai pasaulio kavinėse, o nuotraukos ir įspūdžiai jau dabar vis labiau kaitina viazduotę ir varvina seilę tūkstančiams socialinio tinklo lankytojų.
Juozas Vaičiūnas stebisi, kaip džiaugsmingai žmonės pasitinka ir žavisi naujai besikuriančia švente, kuri ne tik suvienija lietuvius ties tradicine lietuviško maisto ikona – cepelinais, bet ir kaip plačiai skleidžia Lietuvos vardą pasaulyje, pasitelkiant sotų gardėsį.
„Atrodo, kad Super Bowl varžybų metu labai tiktų mėgautis amerikietiško futbolo kamuolį primenančiais lietuviškais cepelinais”, – dar pernai apie galimybę sujungti dvi šventes svarstė Juozas Vaičiūnas.
Aišku, kai kas pagrįstai suabejotų, ar cepelinai yra išimtinai lietuviškas patiekalas, juk pamnašius koldūnus verda ir guduose, o vasario antrąją – Amerikoje sumanytą Pasaulio cepelinų dieną – Lietuvoje minimos grabnyčios. Etnografiniu požiūriu, sekmadienį, bažnyčioje pašventinus žvakes, nėra nuodėmė artimiesiems pasistiprinti cepelinais – mano Kaišiadorių muziejaus direktorius Olijardas Lukoševičius.
„Manau kad jei cepelinas skanus i teisingas – jis vienija tautą ir šeimą”, – sako Olijardas Lukoševičius.
Šeimininkės ir maisto žinovai sutaria, kad cepelinai – toks patiekalas, kurio „sugadinti” gaminant beveik neįmanoma, o pagardintas garuojančiais spirgučiais, svogūnų lkaiškais ir gabalėliais šoninės, cepelinas yra gardus ir sotus maistas.
Sveikos gyvensenos specialistai, tuo tarpu, perspėja, kad cepelinai netinka veganams (ir nevirškinantiems riebalų.